Första hjälpen för barn

Första hjälpen för barn

Av Babysits, 5 min lästid

Första hjälpen är en viktig del av barnpassning. Är du förälder eller barnvakt? Då har vi information som kan vara bra för dig att veta. Läs vidare för att lära dig mer om första hjälpen för barn.

Vad innebär första hjälpen och varför är det så viktigt att kunna?

Första hjälpen innebär att man agerar snabbt för att hjälpa någon i en akut situation. Om det är allvarligt bör man alltid ringa 112 eller be någon annan göra det medan man utför första hjälpen. Första hjälpen kallas den hjälp man ger en sjuk eller skadad person innan en professionell personal anländer. Att ha kunskapen och förmågan att agera snabbt kan hindra livshotande tillstånd och rädda liv. Principen är densamma för både vuxna och barn, men själva första hjälpen-behandlingen kan vara annorlunda eftersom bebisar och barn är mycket mindre.

First aid for babies and kids

Vart kan jag lära mig?

Första Hjälpen för Barn

Det bästa sättet att lära sig första hjälpen är att gå med i en kurs. Det finns många digitala kurser, men det allra bästa är om du kan få praktisk träning tillsammans med en professionell.

Ett bra ställe att börja är Röda Korset eller liknande verksamheter eftersom de är pålitliga och erbjuder första hjälpen kurser i de flesta länderna. Som sagt finns det också många online kurser som även är gratis (ibland kostar bara certifikatet).

Det är bra att fråga din barnvakt om de kan första hjälpen för barn, innan de börjar jobba. Om de inte har det kan du erbjuda att betala en kursen åt dem, eller tipsa om en gratis kurs.

Typer av första hjälpen-kurser:

  • Första hjälpen för bebisar
  • Första hjälpen för barn
  • Första hjälpen för vuxna
  • Digital första hjälpen kurs
  • HLR kurs för barn och vuxna

Vad lär du dig i en första hjälpen-kurs?

  1. Hur man hanterar stress och håller sig lugn under en nödsituation. Det är vanligt att bli rädd, nervös eller stressad när en olycka inträffar. Men om en persons liv är i fara är det viktigt att kunna hantera sina känslor för att bäst kunna hjälpa personen i nöd.

  2. Hur du ska agera i olika nödsituationer I vissa fall kan du behöva vänta på att en ambulans eller annan form av akutvård anländer. I dessa fall är det viktigt att du kan hjälpa personen i nöd medan du väntar.

Måste barnvakter ha ett första hjälpen-certifikat?

Barnvakter måste inte ha ett första hjälpen-certifikat, men föräldrar kan ha det som ett krav när de letar efter en barnvakt. Att ha kunskaper i första hjälpen är en bra merit för alla som jobbar med barn. En certifierad barnvakt kan hjälpa föräldrarna att känna sig mer lugna. Det är också skönt för barnvakten att ha kunskapen och förmågan att utföra första hjälpen i fall det skulle hända barnet någonting när föräldrarna inte är hemma.

Tips

Det här är ingen ordentlig första hjälpen kurs.

Näsblod

Att blöda näsblod kan vara läskigt för ett barn, tala lugnande med hen. Kläm ihop runt barnets näsvingar med fingrarna, om barnet är tillräckligt gammal kan hen göra det själv. Använd bomull eller papper om det blöder mycket. Det är viktigt att barnet sitter upp och inte lägger sig ner, för att undvika att barnet sväljer blodet.

child nosebleed first aid

Förgiftning

Har barnet ätit eller druckit någonting de inte ska (till exempel rengöringsprodukt)? Kontakta giftinformationscentralen omedelbart (112). Försök att få barnet att skölja ur munnen, spotta eller kräkas om det går.

child poison first aid

Sår

Vid stora sår, försök att stoppa blodflödet och ring 112.

Mindre sår bör göras rent med ljummet vatten. Torka sedan såret försiktigt, gnugga inte. Sätt på ett plåster om det finns blod eller om såret utsätts för smuts. Byt plåster regelbundet och ta bort det om det inte behövs längre. Såret läker snabbare om det får luftas.

child scrape first aid


Söker du barnvaktsjobb? Har du gått en första hjälpen-kurs? Skriv det i din profil! Skapa ditt Babysits konto här!

Söker du barnvakt som har kunskaper i första hjälpen? På Babysits kan du filtrera dina sökresultat för att hitta den perfekta barnvakten för dig och din familj! Klicka här för att hitta barnvakter som redan har ett första hjälpen-certifikat.

Har du andra frågor om barnpassning? Vänd dig till Babysits.