Så packar du barnvaktsväskan!

Så packar du barnvaktsväskan!

Av Babysits
3 min lästid

Som barnvakt behöver du vara beredd på allt! Istället för att komma tomhänt när du ska passa barn kan det därför vara bra att ta med en väska med alla saker som en barnvakt kan tänkas behövas. Allt från små spel att underhålla barnen med till ett första hjälpen-kit.

Vad ska du packa i din barnvaktsväska? Till att börja med behöver du en rymlig väska som har plats för allt som kan tänkas komma till användning när du ska sitta barnvakt. En ryggsäck är bra eftersom den är enkel att ha med om ni ska ut på utflykt.

Barnvaktsväska #tetrischallenge

1. Pysselmaterial

Vet du inte vad du ska hitta på tillsammans med barnen? Att ge dem en pysseluppgift är ett säkert kort. Och tro nu inte att du behöver tömma plånboken på dyra kit från Panduro. Nej, med papper, sax och färgpennor kommer du långt! Se till exempel hur du kan göra origamis av färgade papper. Återbrukspyssel är både miljövänligt, billigt och roligt, så se också över vad du har hemma i källsorteringen. En gammal PET-flaska kan till exempel förvandlas till ett flygplan.

2. Spel

“UNO”, “Vem där” eller “Fia med knuff” är spel som brukar gå hem både hos barn och vuxna. Anpassa efter barnens ålder och se vad du har för spel hemma. Att spela riktiga spel är ett roligt och nyttigt nöje där barnen kan få en break från skärmar och göra något tillsammans. Det är bra både för hjärnan och själen.

3. Första hjälpen-kit

Om föräldrarna inte har ett första hjälpen-kit hemma så är det bra om du tar med ett eget. Se till att det innehåller plåster, bandage, desinfektionsmedel och annat som kan behövas vid små olyckor. Det är alltid bra att ligga steget före och vara beredd på allt som kan ske.

4. Din mobiltelefon

Det är självklart att du inte bör hålla på med mobiltelefonen medan du passar barn. Men, ifall att olyckan är framme så är det viktigt att du har en telefon i närheten. Se till att du har alla nödvändiga nummer och kontakter, som till exempel föräldrarnas nummer, skolans eller förskolans samt andra närstående som kan vara till hjälp.

5. Ingredienser för ett smarrigt recept

Tycker du om att baka och laga mat? Ta med lite ingredienser till ett enkelt mellanmål, till exempel olika frukter som ni kan göra fruktdjur av. Barnen kommer definitivt att uppskatta att få laga och äta något gott. Fråga föräldrarna i förväg om eventuella allergier och se till att de är okej med att du lånar köket.


Detta är bara några exempel på saker som kan vara bra att ha med sig, men mycket beror såklart på barnets ålder; om du till exempel jobbar med toddlare kan du även ta med dig någon leksak eller ett gosedjur.

Fråga gärna föräldrarna om barnens intressen: vissa älskar dockor, andra att läsa böcker eller lyssna på musik. Både barn och föräldrar kommer att uppskatta om du visar att du bryr dig om att göra saker med barnen som de tycker om.